marți, 5 august 2008

IOR este parcul din inima sectorului trei, imprejmuit in toate partile de blocuri. Indiferent daca ii spuneti parcul IOR, Titan sau (mai nou) Alexandru Ioan Cuza, va referiti la acelasi spatiu verde cu o suprafata de 48 de hectare care trezeste nostalgie in orice locuitor al cartierelor Dristor, Titan sau Balta Alba.

Trebuia odata si odata sa ajungem la Parcul IOR, un parc al culorilor, contradictiilor si combinatiilor, cele trei c-uri care ne caracterizeaca Capitala. Am umblat pe aleile si pe potecile parcului si putem spune ca am facut cunostinta cu doua parcuri IOR. Un parc al tinerilor, caracterizat de spiritul lor rebel si un parc al oamenilor trecuti de prima si de a doua varsta. Oameni care se bucura de placerea simpla de a juca o tabla in mijloc de august cu prietenii de la bloc.

Orice parc care-si merita notorietatea trebuie sa aiba un corp de apa, iar IOR nu dezminte aceasta teorie. Lacul IOR ramane un loc foarte usor de fotografiat, in ciuda faptului ca mai este denumit si "Lacul Sinucigasilor" de catre copiii din cartier. In miezul verii el ofera putina racoare locuitorilor sectorului 3. Cativa dintre ei nu se multumesc doar cu o baie si au nevoie de putina adrenalina. Astfel, am dat peste patru prieteni care iesisera la sarituri in apa de pe podul care imparte parcul in doua parti.


Ne-am intalnit si cu alte personaje colorate care populeaza parcul si tovarasii lor patrupezi.

Domnii care jucau table mi-au povestit putin despre istoria parcului. Inainte sa fie amenajat parcul, in zona respectiva era o groapa de gunoi. In centrul groapei se afla o balta, pe marginile careia crestea papura si trestie. Copiii foloseau trestia pentru a construi "hotoaice". O hotoaica, din cate am priceput noi (luati aminte ca nu suntem ingineri), era compusa dintr-o trestie in care se infingea la capat un bat. Unealta astfel obtinuta era folosita pentru a agata corcoduse si cirese din copaci.

Ceausescu este cel "vinovat" cu crearea Parcului IOR asa cum il stim astazi. Partea dinspre Matei Ambrozie si Nicolae Grigorescu se numea inainte Flax, iar partea dinspre Baba Novac purta denumirea Reconstructii, si de aici a inceput de fapt amenajarea parcului in anii '70.

In urma cu cativa ani, mai precis in iulie 2004, parcul a trecut sub controlul Primariei Generale ale Capitalei. S-au amenajat noi spatii de joaca. La intrarea in parc dinspre zona Baba Novac s-a construit o statuie a domnitorului Alxandru Ioan Cuza si s-a amenajat o fantana, care sa poarte aceeasi denumire.

Parcul a intrat in randul lumii cand a fost construit si un spatiu special pentru roleri si skateboarderi.

O alta atractie a parcului este Biserica Pogorarea Sfantului Duh, construita din lemn in stil maramuresean. Biserica ofera meditatii la limbi straine si cursuri de Internet. In plus, la mica distanta de biserica se afla localul Yesterday, motivul unui mic scandal intre enoriasi si Primarie.

Parcul IOR nu poate sa te farmece pentru ca nu e un loc perfect, dar poate sa te surprinda. Niciodata nu stii la ce sa te astepti, de bine... dar si de rau. Nu este mare ca Herastraul, si nici amenajat ca Cismigiul, dar este si el un loc al visurilor tineretii. Traite intre blocuri ceausiste.

Surse

Primaria Muncipiului Bucuresti

Primaria Sectorului 3

www.metropotam.ro


PS: Am lasat la urma ce era mai interesant.

Oare de la ce vine IOR?
De la "Intreprinderea de Optica Romana",

care se afla langa cinematograful Gloria. Si sa nu credeti ca faceau numai lentile de ochelari. Intreprinderea fabrica, printre altele, sisteme de ochire pentru tancuri. :))

Niciun comentariu: