luni, 4 august 2008

Blocurile de piatra din parcul IOR

Sursa : Gandul


Opt blocuri imense de piatra stau intr-un colt al parcului IOR din Bucuresti. Luat in sine, spatiul nu arata rau. Am putea spune ca este un spatiu de sculptura cubista (la propriu). Numai ca asupra acestor blocuri nu a avut loc nicio interventie artistica. Ele sunt pur si simple niste pietre. Iar plasarea lor langa Cascada Maria, un spatiu cu floricele si podete de lemn, nu este tocmai fericita.

Blocurile de piatra sunt ramasitele unei tabere de sculptura care a avut loc anul trecut. Cateva astfel de blocuri din gresie calcaroasa au devenit intre timp sculpturi. Patru dintre ele (Pasare de Grigorie Minea, Rastignire de Nicolae Stoica, Sfantul Gheorghe de Ion Ladea si Un Icar batran de Mariana Gratiela Vilceanu) au fost luate si mutate in parcul "Constantin Brancusi", aflat in apropiere. Tabara, spune Mioara Matei, seful serviciului Cultura-Educatie al primariei de sector, este prima initiativa de acest fel a unei autoritati publice locale dupa 1989. Pentru dezvoltarea acestei initiative, primaria a inceput in 2005 o colaborare cu Uniunea Artistilor Plastici, Filiala de Sculptura, si a achizitionat 7 machete dupa care au fost executate viitoarele lucrari. Iar machetele au fost transpuse definitiv in material in vara anului 2006. Trei dintre acestea - Rod de Dinu Campeanu, Cuplu de Ernest Budes si Melc de Cristian Paul Bedivan -, pana se va decide unde vor fi mutate, inca se mai afla in IOR alaturi de blocurile asupra carora nu a avut loc nicio interventie. Singura "interventie" este cea a tinerilor din cartier care si-au scris numele sau si-au exprimat preferintele muzicale cu ajutorul markerului sau al spray-ului pe aceste pietre. Intre timp, locul a devenit un fel de magnet pentru cei care trec pe acolo si au un aparat foto la indemana. Copii, adolescenti, dar si oameni maturi se suie pe aceste pietre pentru a-si face o poza "la inaltime". Si se pare ca doritorii mai au cel putin un an la dispozitie pentru a-si face poze. Anul acesta, primaria are in plan un alt proiect: va face busturi in parcul "Titanii". Si, cum blocurile de piatra sunt prea greu de transportat, ele vor ramane acolo cel putin pana anul viitor.

2 comentarii:

Elena spunea...

Intre timp, blocurile de piatra au fost transformate in 9 sculpturi, amplasate in parcul Titan. Iata si un link catre una dintre ele, semnata chiar de mine "Icar- Durerea Neputintei"

Elena spunea...

http://elena-sculpture.blogspot.com/2011/06/icar-durerea-neputintei.html